Quantcast
Channel: Chalmeristbloggen » Startsidan
Viewing all 36 articles
Browse latest View live

Mindre, lättare, blåare –årets Formula Studentbil avtäckt

$
0
0


Så här ser den ut, bilen som ska försvara Chalmers världsmästarfärger i studenttävlingen Formula Student på Silverstonebanan den 3 juli.
Årets bil är mindre, lättare – och blå.
I eftermiddags avtäcktes den under festliga former i kårhuset.
– Det känns väldigt bra, det är en milstolpe. Vi har långt kvar och det är den sista biten av resan som är den tuffaste, men det är ett steg på vägen, säger Marcus Lindner, nytillträdd projektledare för Chalmers Formula Student.

Det är världens största tekniktävling för ingenjörsstudenter och förra året var det Chalmers som tog hem totalsegern på anrika Silverstonebanan i Storbritannien. Den 3 juli är det dags att försvara världsmästartiteln med den nya bilen, som är både lättare och mindre än sin föregångare.
– Vi återvänder till England med siffran 1 på vår bil. Chalmers Formula Student är nu ett etablerat topplag i tävlingen och vi har mycket att leva upp till, säger Marcus Lindner.
Och intresset var stort när 2013 års bil för första gången visades upp för allmänhet och media i Volvofoajén i Chalmers kårhus i eftermiddags. I vimlet syntes årets formula student-team, kollegor, lärare och många andra. Nyfikenheten låg i luften.
Spänningen stiger nu onekligen inför sommarens tävling. Efter förra årets succé ökade antalet ansökningar till utbildningen och konkurrensen om platserna har varit tuff.

Men det viktigaste är inte att vinna igen, utan att nå det högt uppsatta målet på 900 poäng, att jämföra med vinnarlagets 851.
– Det är ett extremt högt satt mål, men vi hoppas och tror att vi kan nå det. Det vore inte ingenjörsmässigt av oss att ha en viss placering som mål, säger Marcus Lindner.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Läs mer >>>
Officiell hemsida för Chalmers Formula Student >>>
www.chalmersformulastudent.se

Kortinnehavare fick exklusiv smygtitt på årets Formula Student-bil >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/06/03/kortinnehavare-fick-exklusiv-smygtitt-pa-arets-formula-student-bil

De tog hem Formula Student på Silverstone >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Vann-Formula-student-pa-Silverstone.aspx

Chalmers på tredje plats i Formula Student Tyskland >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Chalmers-pa-tredje-plats-i-Formula-Student-Tyskland.aspx






Postat i:Chalmers Vänner, Fundraising, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan, Teknikaliteter

Se bilderna från promotionshögtiden

$
0
0


Lördagen den 1 juni var det dags för 2013 års doktorspromotion i Göteborgs Konserthus.
I år promoverades sju filosofie och 71 teknologie doktorer, samt tre hedersdoktorer.
Nu kan du se och ladda ner bilder från promotionen.

Doktorspromotionen är den finaste och festligaste av Chalmers akademiska högtider. Högskolan har haft rätten att utdela doktorsgraden sedan 1940 – efter lördagens ceremoni har nu 2 931 teknologie doktorer, 302 filosofie doktorer, tre ekonomie doktorer och en medicine doktor promoverats vid Chalmers efter examen.

Dessutom har högskolan nu promoverat sammanlagt 195 hedersdoktorer. Den 1 juni blev Bradley F Chmelka, Hoda ElMaraghy och Jung Shin Choi nummer 193, 194 och 195 i den imponerande listan över hedrade personer.

Årets promotionsakt inleddes som vanligt med ett välkomstanförande av rektor Karin Markides, samt en föreläsning av årets promotor Krystyna Stiller, professor i fysik vid institutionen för teknisk fysik.

I anslutning till promotionsakten delades Chalmersmedaljen ut till professor Per Olof Wikström, som genom sina värdefulla insatser främjat högskolans verksamhet och utveckling.

Susanne Ollila, docent på avdelningen för Management of Organizational Renewal and Entrepreneurship (MORE), vid institutionen för teknikens ekonomi och organisation, tog emot Styrkeområdenas pris, Erik Agrell, professor i kommunikationssystem vid institutionen för signaler och system, tilldelades utmärkelsen Årets forskarhandledare och Jari Kinaret, professor i fysik vid institutionen för teknisk fysik, belönades med Stiftelsens pris.

Den 47:e promotionshögtiden i högskolans historia inramades av musik av Chalmersorkestern under ledning av Anders Ottosson, sång av Jerker Johansson och underhållning av studenter från Balettakademien samt Magnus och Henrik Rongedal. Ulrik Höglund framförde stycket ”Torn-Eriks visa” på flygelhorn.

Det blev också tal av doktor promotus Ibrahim Kholilul Rohman och Studentkårens ordförande Daniel Langkilde. Konferenciär var chalmeristen Johan Randhem, som varit med sedan 2007. Han är också djupt involverad i planeringen och logistiken inför promotionen varje år. Philip Wramsby dök upp som William Chalmers, och agerade även toastmaster tillsammans med Johan Randhem på kvällens högtidliga bankett på Campus Lindholmen.

Här kan du se mer och ladda ner bilder från Chalmers promotionshögtid i Konserthuset i Göteborg den 1 juni 2013.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Se bilderna från promotionshögtiden >>>
http://www.flickr.com/photos/chalmersuniversityoftechnology/sets/72157633978840618



Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan

Spännande final i uppsatstävling för teknologer

$
0
0


Nio bidrag hade gått vidare till finalen, men bara tre kunde övertyga juryn och ta emot priset på 20 000 kr när dagen var slut.
Till sist stod det dock klart att de vinnande bidragen i CTK Bachelor’s Challenge 2013 blev ”Rent vatten – utan arsenik”, ”Broddplattan – produktutveckling för häst och ryttare” samt ”Glycerol – framtidens startmaterial för organiska syntes”.
– Det känns otroligt kul att vinna, framför allt för att juryn också tror på vår idé lika mycket som vi i gruppen gör, säger Anna Mannheimer som hörde till dagens glada vinnare.
Ett stort antal åskådare hade samlats i hörsalen RunAn i Chalmers kårhus för att se på när nio grupper skulle framföra sina presentationer för juryn. Temat för tävlingen var nyttiggörande av akademiska resultat och bland finalisterna fanns projekt inom allt från behandling av hjärntumörer hos barn till innovativa styrreglage och nya biobränslen.
Genom sitt deltagande i CTK Bachelor’s Challenge var de tävlande studenterna tvungna att fundera kring hur deras arbete kunde få ett praktiskt användningsområde och skapa nytta i framtidens samhälle. Något som ställde höga krav på analysförmåga och kommersiell förståelse.

Juryn som bestod av flera högt uppsatta representanter från näringsliv och akademi hade svårigheter ändå in i slutet med att komma överens om vilka tre bidrag som skulle vinna. Vid dagens slut stod det dock klart att de tre bidragen ”Rent vatten – utan arsenik”, ”Broddplattan – produktutveckling för häst och ryttare” samt ”Glycerol – framtidens startmaterial för organiska syntes” skulle få ta emot en prischeck på 20000 kr.

Anna Mannheimer, en av vinnarna i gruppen ”Rent Vatten – utan arsenik”, som tog emot gruppens prischeck var mycket nöjd med gruppens insats.
– Det känns otroligt kul att vinna, framför allt för att juryn också tror på vår idé lika mycket som vi i gruppen gör. Det känns också kul att få uppskattning för det arbete vi gjort och att det finns en stor potential för vårt material att utformas som en produkt och ta sig till marknaden. Det finns ett enormt behov av dricksvatten utan arsenik, och det är vårt långsiktiga mål att ta tag i den frågan, säger Anna.

Finalen avslutades med middag och festligheter för finalister, jury samt speciellt inbjudna representanter från akademi och näringsliv.
– Då jag brinner för frågor runt entreprenörskap och innovation är det en ära för mig att sitta med i juryn. Tävlingen är ett bra initiativ som säkerligen långsiktigt gynnar hela Göteborg, säger Caroline Krensler, jurymedlem och vice vd för bolaget Vinngroup AB, och utnämnd till årets entreprenör 2013 av tidskriften Veckans Affärer.

Nu väntar summering och utvärdering av tävlingen för arrangörerna Chalmers Teknologkonsulter som kommer utveckla konceptet ännu mer inför nästa års upplaga som genomförs under våren 2014.

Foto: Anton Dahlström

Fakta om tävlingen >>>
CTK Bachelor’s Challenge instiftades våren 2012 av Chalmers Teknologkonsulter AB. Tävlingen genomförs nu för andra året och riktar sig mot studenter som läser årskurs 3 på Chalmers civil- och högskoleingenjörsutbildningar och genomför sitt kandidatarbete under våren.
De tävlande grupperna kan delta i tre olika kategorier: Advancing Technology & Improving Processes, Innovation & Entrepreneurship samt Green Initiative & Sustainable Development och tävlingen pågår under hela våren med olika delmoment innan den slutgiltiga finalen.

Kontaktperson: Carl Törneman, VD Chalmers Teknologkonsulter AB, carl.torneman@ctk.se, 0704135052


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan, Teknikaliteter

John Ericsson-medaljörerna uppmärksammas i GP

Första chalmersutbildade lärarna klara

$
0
0


Nu utexamineras de första chalmersutbildade lärarna från masterprogrammet Lärande och ledarskap.
Suvi Panas, Sara Johansson, Rikard Ljungstrand, Jonathan Gren, Edvin Linge och Nakisa Gordani går ut utbildningen som leder till både civilingenjörs- och gymnasielärarexamen.
Och flera har redan fått jobb.
– Pedagogiken och lärandeperspektivet ger ett komplement och en väldigt skön tvåbenthet, säger Suvi Panas.
I den fullsatta Scaniasalen i Chalmers kårhus samlades häromveckan mentorer, lärare som undervisat studenterna under de två åren, och representanter från kommunen och näringslivet för att fira de nybakade studenterna. Samuel Bengmark, programansvarig för Lärande och ledarskap, sken som en sol när han hälsade alla välkomna och modererade diskussionen.
– Jag är väldigt glad. Det är en högtid när studenterna har gått igenom, känner sig nöjda och ser ut att få jobb, säger han.

Odenjung och Trouvé på plats
Med på plats var bland andra kommunalrådet Helene Odenjung och Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé. Odenjung, som också är förste vice ordförande i utbildningsnämnden i Göteborgs Stad, gratulerade studenterna till deras val av utbildning:
– Jag hoppas verkligen att få se er i skolan framöver. Ni behövs där, våra ungdomar behöver er, och jag är glad att ni hoppade på den här utbildningen, sa hon.

Anställningsbara
Suvi Panas och Edvin Linge berättade om sina erfarenheter och ställde sig de frågor som alla ville ha svar på:
– Är vi anställningsbara nu? Ja! Alla har fått olika jobberbjudanden inom både skola och näringsliv. På anställningsintervjuerna har vi en unik kombination som sticker ut, sa Edvin Linge.
Han berättade också att arbetsgivarna ställt nyfikna frågor om utbildningen som leder till dubbla examina – både som civilingenjör och ämneslärare inom naturvetenskap, teknik och matematik på gymnasiet.

Enorm styrka i synergierna
Suvi Panas började plugga till civilingenjör i bioteknik på Chalmers 2007.
– Efter två och ett halvt år började jag känna att jag kanske inte var den här renodlade ingenjören som många andra i klassen var. Jag hade jobbat som guide på Universeum, och även som mattementor i Intize, där jag nu är styrelseordförande. Det gav mig blodad tand för utbildning och lärande. En dag kom Samuel in på mitt kontor och berättade om det nya programmet, och jag insåg vilken enorm styrka det finns i synergierna mellan lärande och ledarskap. Det var precis de frågorna som jag var intresserad av – hur jobbar man tillsammans? Hur kan vi öppna upp så att fler får tillgång till det de vill göra? Hur ser framtidens utbildning ut? säger Suvi.

Reser till Almedalen
I juli reser Suvi Panas till politikerveckan i Almedalen tillsammans med bland andra Mia Knutson Wedel, Chalmers vicerektor för grundutbildningen, för att delta i Västsvenska arenan. På programmet står bland annat ett seminarium om hur intresset för naturvetenskap och teknik kan stärkas.
– Tillsammans med Göteborgs universitet ska vi prata om nya kombinationsutbildningar och hur vi ska få fler lärare i matte och NO, berättar Suvi.

”En helt ny verktygslåda”
Suvi Panas avslutar sitt examensarbete på företaget SCA i höst.
– Det har varit jättehårt arbete och väldigt roligt. Jag är fruktansvärt nöjd med utbildningen. Jag har verkligen kunnat leva ut den jag är och fått kombinera både filosofiska och pedagogiska frågeställningar, och fått konkretisera dom i sammanhang jag inte tänkt, som i mitt exjobb på SCA.
Hon menar att Lärande och ledarskap bidrar till att öppna upp skolans värld:
– Du lär dig inte bara ämnen utan också att leda och samverka med andra människor. Och det har verkligen varit en lärandeprocess. I dag förväntas ingenjörer vara lärande och reflekterande. Jag har fått en helt ny verktygslåda för det tack vare den här utbildningen, säger hon.
Framtiden vet Suvi än så länge inte så mycket om. Examensarbetet ska lämnas in i oktober:
– Men sen vet jag inte vad som händer. Jag tror att jag kommer att hålla på med lärandefrågor och skapa möten mellan människor. Det håller på att utkristallisera sig, säger Suvi Panas.

På väg till Shanghai
Sara Johansson är snart på väg till Shanghai för en månads verksamhetsförlagd utbildning på Volvo Cars. Där ska hon lära sig att se ytterligare skillnader och likheter mellan skola och näringsliv efter flera praktikperioder i Sverige. Sara kommer även att blogga från Kina på masterprogrammets webbplats.
När hon kommer hem i slutet av sommaren är det dags för exjobbet. Just nu söker hon efter ett passande sådant.
– Jag skulle gärna jobba som lärare, även om civilingenjörsyrket känns som det jag vill prova på först. Oavsett vart jag hamnar är jag övertygad om att kombinationen kommer bli användbar. Jag hade en gammal tanke om att bli lärare och när möjligheten dök upp sökte jag programmet. Inledningsvis förstod jag inte hur lärande och ledarskap hängde ihop men det har programmet verkligen lyckats förmedla och det känns fantastiskt att både skola och näringsliv också ser potentialen i att förena de två grenarna. Jag har inte ångrat mig utan kan varmt rekommendera programmet, säger Sara Johansson.

De som fått jobb går till näringslivet nu – men gärna till skolan sen
Av de studenter som blir klara nu kommer dock ingen att arbeta som lärare till en början. Alla är dock öppna för att göra det i framtiden. Jonathan Gren började på Jensen Group redan den 3 juni, Edvin Linge på Jeppesen Systems den 10 juni.
– Jag har definitivt haft nytta av utbildningen när jag sökte jobb. Vi som går här är unika på ett sätt. Jag skulle gärna jobba som lärare i framtiden, säger Edvin.
Rikard Ljungstrand har också fått erbjudanden, men avböjt. Det råder som synes ingen brist på jobb.
– Jag valde programmet främst för dess inriktning på ledarskap, och kände att jag ville utveckla mig på det området. Jag kan också tänka mig att jobba som lärare, men inte just nu, kanske om tio år, förklarade han.

”Ett ben i varje läger”
Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé föreslog att studenterna skulle prova att dela upp sina tjänster, och arbeta som lärare en del av tiden och resten av tiden i näringslivet, något som kanske inte är så enkelt i praktiken:
– Det tror jag hade varit oerhört spännande och intressant att ha ett ben i varje läger. Vi måste ändra vårt sätt att tänka, sa han.
Aadu Ott är professor emeritus i utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han var en av de sakkunniga när Chalmers ansökan om att få starta lärarutbildning skulle granskas.
– När jag ser resultatet i dag är jag väldigt glad att den här kombinationsutbildningen blev godkänd. Det var inte självklart. Chalmers har gjort ett mycket gott arbete, säger han.

Ljus framtid för utbildningen
Samuel Bengmark är nöjd med de första två åren när han ser tillbaka.
– Att skapa ett nytt program innebär barnsjukdomar, men vi hade tänkt igenom det noga och det har gått bra. Studenterna är en liten grupp och har kunnat påverka väldigt mycket. Det samspelet har gjort att vi inte drabbats lika mycket av de missar som annars kunnat uppstå, säger han.
Hur ser du på programmets framtid?
– Den är positiv i alla riktningar. Nu ska vi jobba mer med rekryteringen och få Chalmers studenter att se att det här programmet är ett säkert och tryggt val, att med denna profil blir man attraktiv som ingenjör. Jag tror att vi kan få hjälp av att de första studenterna nu får jobb. Det spelar annars ingen roll vad jag eller någon näringslivsperson säger – det är först när man ser exemplen som det är riktigt säkert att man får jobb. Att studenterna ska bli attraktiva på arbetsmarknaden är ett av mina huvudmål. Det är fantastiskt att nu se att de tas emot väl på arbetsmarknaden. Med det i ryggen tror jag att vi kan stärka vår rekrytering.
– Fler studenter skulle också innebära att vi kunde bredda medverkan och utveckla Chalmers kompetens kring dessa områden. I dag har vi underbara lärare som undervisar på programmet och jag tror att vi alla lär oss mycket genom denna medverkan. Med fler studenter på programmet kan vi engagera fler lärare vilket kan ha positiv inverkan både på Chalmers lärarkompetens och på programmets utveckling, säger Samuel Bengmark.
Ännu har man inte haft några alumner att visa upp så i år är söktrycket inför höstterminen ungefär samma som tidigare år – 18 förstahandssökande. Under sommaren kallas de till intervjuer.
– Min gissning är att det blir sju nya studenter i slutändan.

Grundtanken att stärka skolan
Samuel Bengmark fortsätter som programansvarig. Han ser vissa problem med att de som fått jobb hittills går till näringslivet, eftersom grundtanken med programmet var att stötta skolan.
– Jag skulle gärna drömma om att det fanns individer som hittade till skolan. Programmet startades för att Chalmers ville stärka skolan. Men man kan inte utesluta att programmet gör det ändå. Vi vet ju inte vad studenterna kommer att välja i framtiden. De kanske rör sig mot skolan när deras egna barn börjar, och man kanske vill ha en annan arbetssituation eller få möjlighet att påverka sina barns situation och känner en längtan till det. Många pratar om löner i dag, men skolan erbjuder ju så mycket annat i form av autonomi till exempel. Man kan testa olika idéer och få direkt återkoppling på ett sätt som kanske inte är lika möjligt i näringslivet. Sen finns det också en förhoppning om att studenterna genom sin kunskap om skolan ändå kan göra något positivt i sina nya roller oavsett var de hamnar, säger Samuel Bengmark.

Text: Michael Nystås
Foto: Oscar Mattsson

BILDTEXTER, uppifrån och ner:
Bild 1: Nybakade chalmerslärare. Bakre raden fr v Jonathan Gren och Edvin Linge. Främre raden fr v Rikard Ljungstrand, Sara Johansson och Suvi Panas. Nakisa Gordani saknas.

Bild 2: Helene Odenjung, kommunalråd (FP) och förste vice ordförande i utbildningsnämnden i Göteborgs Stad, hoppas få se studenterna i skolan i framtiden.

Bild 3: Edvin Linge slog fast att masterprogrammet Lärande och ledarskap leder till jobb.

Bild 4: Suvi Panas berättade om sina erfarenheter.

Bild 5: Bakre raden fr v Jonathan Gren, Samuel Bengmark, programansvarig, och Edvin Linge. Främre raden fr v Rikard Ljungstrand, Sara Johansson och Suvi Panas. Nakisa Gordani saknas.

Bild 6: Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé väckte tankar om att studenterna i framtiden kanske kan dela sin tid mellan skolan och näringslivet.

Bild 7: Samuel Bengmark, programansvarig för Lärande och ledarskap, är nöjd med utbildningens första två år.

Läs mer om masterprogrammet Lärande och ledarskap >>>
www.larandeochledarskap.se

Läs studenternas bloggar >>>
www.larandeochledarskap.se/studentarbeten/studentbloggar


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan

Radion direktsände när årets formelbil avslöjades

$
0
0


P4 Göteborg sände direkt från avtäckningen av årets formula student-bil den 5 juni.
Reportern Hanna Sandgren fanns på plats och intervjuade Anders Karlsson och Maria Ludvigsson från årets team.
Den 3 juli är det dags att försvara Chalmers världsmästarfärger på Silverstone-banan i England:
– Det är en väldigt stor utmaning eftersom vi i startar med ett i princip vitt papper, och därifrån bygger upp, designar, konstruerar, tillverkar, testar och sen slutgiltigt tävlar med den, säger Anders Karlsson i radioinslaget.
Maria Ludvigsson är kommunikationsansvarig för Chalmers Formula Student, och berättar om tävlingen:
– Det är sju olika moment – fyra dynamiska där man kör bilen, och tre statiska där man presenterar design, kostnader och berättar hur vi har tillverkat den, hur vi gjort våra designval och varför. Det ingår även en businesspresentation där man ska kunna sälja in lösningen, som om det vore ett verkligt projekt, förklarar hon.
Maria Ludvigsson är en av kandidaterna till att få ratta bilen i accelerationsmomentet i tävlingen.
– Det ska bli kul, säger hon.
Nu testkörs den nya bilen inför Silverstone på olika banor och flygfält runtom i västsverige, bland annat används Volvos testbana i Hällered:
– Vi kollar varvtider och ändrar inställningar. Hjulens lutning påverkar väldigt mycket vilka krafter vi får, och i slutändan hur snabbt vi kan köra runt en bana, säger Anders Karlsson.
Chalmers har ett väldigt internationellt präglat lag med studenter från tio olika länder. Suget efter att få vara med har varit stort efter förra årets totalseger.
– Det har satt Sverige och Chalmers på kartan och gjort att fler sökt sig hit, och det är väldigt roligt, säger Maria Ludvigsson.
Till sist får de frågan om de känner press inför årets tävling:
– Vi har onekligen lite att leva upp till, men vi tror inte att det är någon omöjlighet att  slå förra året, men vi har en utmaning framför oss, säger Anders Karlsson i det direktsända radioinslaget.

Foto: Jan-Olof Yxell

Lyssna på inslaget i Göteborg Direkt >>>

Läs fler blogginlägg om Formula Student >>>


Postat i:Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan, Teknikaliteter

Fem vann Gert Wingårdhs nya bok

$
0
0

Många bloggläsare ville vara med i utlottningen av chalmeristerna Gert Wingårdhs och Rasmus Waerns nya bok.

Här är de fem vinnarna:
Andreas Amasalidis, Lund
Johanna Edoff, Göteborg
Gunnar Grantinger, Göteborg
Erik Kilhamn, Mölndal
Maria Ådahl, Mölndal

Grattis! Böckerna är på väg med posten!


Postat i:Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan, Teknikaliteter

Kirurger + bilindustrin = sant i workshop på Chalmers

$
0
0


Den 19 juni gästades Chalmers av världsledande kirurger, som utbytte erfarenheter med fordonsindustrin under en visuellt spännande workshop.

Hur kan man planera operationer bättre och sätta implantat med hjälp av virtuell teknik?
Det var frågan.

Virtuell planering är vardagsmat inom industrin. Ingen ny bil kommer fram utan omfattande provning i dator. Det gäller inte bara bilens egenskaper och uppträdande vid körning, utan även hur bilen produceras. Omfattande krocktester görs i datorn för att testa säkerheten, vilket sparar mycket pengar och tid.

Världsledande forskning på Chalmers
På Chalmers finns världsledande forskning när det gäller virtuell produktion och produktionsutveckling. En liknande utveckling finns även inom sjukvården. För att utbyta virtuella erfarenheter genomfördes en workshop på Chalmers i Virtual development laboratory den 19 juni.

Kirurger från hela värden deltog tillsammans med forskare och utvecklare från Chalmers och Ortoma, ett utvecklingsföretag från Göteborg. Målsättningen var att lära av varandra hur man utnyttjar modern teknik på ett gränsöverskridande sätt. Man diskuterade virtuell planering av t ex en operation och att sätta implantat.
Hur visualiseras olika moment innan man utför dem? Hur långt har fordonsindustrin kommit i frågan? Hur långt har man kommit inom ortopedi och odontologin? Vad kan man dra för paralleller och vilken lärdom? Exempel visades, diskuterades och synades på laboratoriets hypermoderna biografduk.

Text: Kate Larsson
Foto: Ortoma


Postat i:Forskning från Chalmers, Näringsliv, Nytt om Chalmers, Startsidan

Ladda för sommaren med nya Chalmers magasin

$
0
0


Sommarnumret av Chalmers magasin landar lagom till midsommar i postlådan hos 40 000 prenumeranter.

Tidningen finns både i pappersformat och som e-tidning att ta del av online.
Här är en hälsning från Ann-Christine Nordin, chefredaktör och ansvarig utgivare på Chalmers magasin:
”I det här numret diskuterar vi nyttiggörandet av den svenska skogen. Hur gör vi bäst med tanke på klimat och biologisk mångfald?
Det är lätt att älska cykeln, man slipper bilköer och att vänta på spårvagn och buss. Dessutom får man motion på köpet. Senaste trenden i Europa är att satsa på mer plats för cykeln i staden.
Läs om en av våra nyckelpersoner för flaggskeppet grafen, Sergey Kubatkin. Han berättar om sin väg från Kapitsainstitutet i Moskva till Chalmers.
Dessutom: Vi möter alumnen som drog till Hälsingland med sina honungsbin. Ulf Wickbom skriver om det alltmer krävande nuet och hur mycket kvicksilver lagras egentligen i Antarktis?”

Läs Chalmers magasin online >>>
chalmeriana.lib.chalmers.se/chalmersmagasin/cm13_2

Läs mer om Chalmers magasin >>>
www.chalmers.se/chalmersmagasin


Postat i:Forskning från Chalmers, Karin Markides, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan, Teknikaliteter

Sanningen om arkitekternas krusidullkurs

$
0
0


I våras rapporterade Chalmeristbloggen om arkitektstudenternas tvärskurs ”Att undersöka arkitektur” – eller ”Ornamentala incidenter” – eller ”Krusidullkursen”, som den också kallas.

Olika utsmyckningar på campus och en sinnrik, barninfluerad klossutställning är de inslag vi uppmärksammat i bloggen – samt ett tillfälligt namnbyte.
Läraren Eva Amborg har hört av sig till oss med mer information om denna spännande kurs.
– De är en del av en så kallad tvärskurs som heter ”Att undersöka arkitektur” och som är en kurs för alla studenter på kandidatnivån, det vill säga alla ettor, tvåor och treor på Arkitektprogrammet.
– De har jobbat i grupper om cirka 15 studenter som varit blandade från alla årskurser. Det är andra året som vi gör den här kursen och årets tema har varit ornament eller helt enkelt ”krusidullkursen”.
– Kursen kommer att hållas igen i slutet av nästa läsår – det vill säga maj/juni 2014 – men då med nytt tema och innehåll. Det finns även en Facebooksida som är kopplad till årets kurs och som heter Krusidull Chalmers. Titta gärna på den, hälsar Eva.

Foto: Michael Nystås

Läs tidigare blogginlägg och se fler bilder från kursen:

Klossar i långa rader på Arkitektur >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/06/05/klossar-i-langa-rader-pa-arkitektur

Arkitektstudenter smyckar Campus Johanneberg >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/05/29/arkitektstudenter-smyckar-campus-johanneberg

Studentikost namnbyte på Chalmers >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/05/28/studentikost-namnbyte-pa-chalmers


Postat i:Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan, Teknikaliteter

Nya musikvideor med Anna von Hausswolff

$
0
0


Chalmeristen och sångerskan Anna von Hausswolff är aktuell med två nya musikvideo från sitt senaste, kritikerhyllade album ”Ceremony” (Kning Disk).
Det är sångerna ”Deathbed” och ”Funeral for my Future Children” som fått visuell skrud – den sistnämnda i en liveupptagning regisserad av Mikel Cee Karlsson. Med sig på scenen har Anna von Hausswolff gitarristerna Daniel Ögren och Karl Vento, trumslagaren Christopher Cantillo och keyboardisten Filip Leyman.
Den åtta minuter och trettionio sekunder långa videon till ”Deathbed” är gjord av Maria von Hausswolff.

”Ceremony” släpptes i juni 2012 och blev den svenska platta som fick högst medelbetyg av kritikerna, enligt en sammanställning av årets bästa skivor på sajten kritiker.se.
Anna von Hausswolffs andra album hade medelbetyget 4.6 på en femgradig skala – och placerade sig i topp framför skivor med kreddiga artister som The Weekend, First Aid Kit, Tift Merritt, Frida Hyvönen och Iris DeMent.
I år har albumet släppts i Europa och USA och bland annat hyllats i The Sunday Times. Under sommaren turnerar Anna von Hausswolff på rockfestivaler i bland annat England, Holland, Tyskland, Frankrike och USA.
Från Chalmers har hon officiellt ett studieuppehåll. Det har sagts om henne att hon har en röst som välter höghus och hon jämförs ofta med Kate Bush.

Läs mer på Anna von Hausswolffs hemsida >>>
www.annavonhausswolff.com

Se hela listan över 2012 års bästa skivor >>>
www.kritiker.se/skivor/arets-basta-skivor/?ar=2012

Läs fler blogginlägg om Anna von Hausswolff >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=anna+von+hausswolff

Funeral for my Future Children >>>


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Startsidan, Teknikaliteter

Chalmers på plats i Datong

$
0
0


Efter över ett och ett halvt års intensivt arbete är det äntligen dags för chalmeristerna att visa upp sitt solenergidrivna hus Halo i den internationella studenttävlingen Solar Decathlon i Kina.
I dag inleds tävlingarna i Datong.
Totalt deltar 22 studentbyggda hus, och om nio dagar vet vi hur det går för Halo.
Här ovan kan du se det svenska lagets färska bakgrundsvideo, som förklarar konceptet närmare.
Chalmeristbloggen önskar lycka till!
201307310351228068
Tävlingarna startar med en öppningsceremoni klockan 8 i dag lokal tid i Solar Palace som ligger vid Wen Ying-sjön i Datong. Mer än 1 500 ledare, högskole- och universitetsrektorer och representanter från näringslivet deltar – förutom de 22 tävlande lagen från 35 universitet i 13 länder och sex världsdelar.
– Det känns fantastiskt att se hur studenterna lägger ner hela sin själ i projektet, sa projektledaren Malin Kjellberg när huset skeppades iväg till Kina i maj.​​​​​​
20130731035733609
Foto: Team Sweden

Officiell hemsida för Solar Decathlon China >>>
www.sdchina.org

Team Halo Swedens hemsida >>>
www.halosweden.com

Halo Swedens officiella presentationsvideo >>>

Se den senaste time lapse-filmen från den svenska byggplatsen >>>

Läs tidigare inlägg om Halo och Solar Decathlon >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=solar+decathlon

20130731035609626
201307310359531183
201307310357019488


Postat i:Chalmers Vänner, Fundraising, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan

Chalmers fyra i tyska Formula Student

$
0
0


Från total triumf i England 2012 till en snopen sjuttondeplats 2013.
Sommarens Formula Student-tävlingar hade kunnat få en mer positiv start.
Men i helgens tyska tävlingar gick det bättre för chalmerslaget, som blev fyra totalt på Hochenheimring.
Som bonus rankades chalmeristernas affärspresentation som trea i det viktiga delmomentet. I designmomentet blev det en fin femteplats.
– Vi åkte till Tyskland med en bra känsla. Det var helt fantastiskt att se vilken skillnad laget lyckades åstadkomma på bara tre veckor, säger Marcus Lindner, projektledare för Chalmers Formula Student.
Och redan den 8-11 augusti väntar nya tävlingar, den här gången i Helsingfors.

I Formula Student utmanas studenter från hela världen att under ett år designa, tillverka och tävla med en formelbil. Bilen bedöms i manöverförmåga, acceleration och uthållighet, och representanter från industrin prövar varje teams spetskompetens inom ingenjörs- och affärskunskap samt presentationsteknik. Bilen ska dessutom designas för att kostnadseffektivt kunna tillverkas i 1 000 exemplar.

Tvingades bryta
Som överallt annars är det många gånger marginalerna som avgör. Efter förra årets triumfartade totalseger i denna världens största tekniktävling för ingenjörsstudenter, var det ett minst sagt taggat lag som kom till Silverstone för att försvara guldpokalen i början av juli.
Men det gick inte som man hade tänkt och hoppats. I det sista tekniska momentet tvingades chalmerslaget bryta och gick därmed miste om många viktiga poäng.
– Vi hade en mycket allvarlig situation efter Silverstone. Resultatet var inte vad vi hade räknat med och vi tvingades bryta i sista eventet på grund av tekniska fel. Det gjorde att vi förlorade flera hundra poäng vilket gör det omöjligt att nå en hög placering, säger Marcus Lindner.

Bästa svenska lag
Trots missödet slutade Chalmers på en sjuttonde plats och blev därmed det högst placerade svenska laget, före Karlstads universitet (19) och Linköpings universitet (63).
– Vi visste att vi  hade en mycket potent bil och att vi hade förberett oss väl, men bitarna föll helt enkelt inte på plats. Än värre var att stämningen i laget blev mycket dålig. Nu fick vi åka hem och se efter vad vi gjorde för fel både som ingenjörer och som kollegor.

Omstart gav utdelning
Chalmers Formula Student-lag kom stukat hem till Göteborg för att slicka såren, summera erfarenheterna och ladda om inför den tyska upplagan som avgjordes på anrika Hochenheimring i Tyskland den gångna helgen – en tävling där Chalmers blev trea förra året.
– Bilen reparerades och vi lyckades testa den ett antal hundra kilometer och förberedde oss än mer. Vi åkte till Tyskland med en bra känsla och lyckades hålla lagarbete och stämning på en absolut toppnivå, säger Marcus Lindner.
Och omstarten gav utdelning direkt. Chalmerslaget belönades med en fjärdeplats totalt i helgens tävlingar. I de statiska delmomenten Business Plan och Engineering Design kom Chalmers trea och femma. På bilden här nedan syns de glada tredjepristagarna Chad Thomas och Maria Ludvigsson.

– Det var helt fantastiskt att se vilken skillnad laget lyckades åstadkomma på bara tre veckor! Att det gick så bra i de statiska momenten är ett kvitto på att våra metoder, ingenjörskap och utbildning håller absolut världsklass! Och vår dynamiska prestanda, framför allt i sprinteventet, gör att vi hamnar i den absoluta toppen, vilket bevisar att Chalmers är ett toppuniversitet på internationell nivå, säger Marcus Lindner.
Hur nöjda är ni med resultaten?
– England var inte en bra tävling för oss, men vi visade trots allt att vi hade potentialen. Fel kan alltid inträffa, men det betyder inte att Formula Student har misslyckats som utbildningsprojekt, tvärtom! I Tyskland är tävlingen mycket, mycket hård och de tävlande lagen håller en väldigt hög nivå. Slutresultatet med en fjärdeplats där är mycket bra, även om vi vet att vi hade lite mer att ge.

Missade pallen med åtta poäng
Konkurrensen på Hochenheimring var knivskarp, marginalerna små. Chalmers missade en pallplacering med endast åtta poäng. Upp till andraplatsen var det bara 30 poäng.
– Det faktum att Chalmers inte har varit sämre än fjärde plats i de tävlingar vi gått i mål i sedan 2011 visar att vi har mycket duktiga ingenjörer och att våra metoder och utbildning håller hög klass.
Vilka lärdomar tar ni med er hem till Chalmers?
– Att vi har lyckats bra med vad vi ville uppnå och att våra metoder är bra. Vi satsade på lättvikt och effektivitet och det betalade sig bra i alla deltävlingar. Vårt ökade fokus på kompositkomponenter och limning gav oss stora fördelar viktmässigt och lär ingenjörerna framtidens material och produktionsmetoder.
- Vi vet också att det finns mycket potential för förbättring för att kunna erbjuda ett ännu bättre utbildningsprojekt så att vi kan fortsätta med vår vision, att leverera framtidens ingenjörer, summerar Marcus Lindner.
Vad händer nu? Blir det fler tävlingar för CFS13?
– 2013 års förbränningsbil som kört båda tävlingarna i Tyskland och England kommer inte att köra fler tävlingar i år som det ser ut nu. Dock kommer vår nyutveckling av CFS11, som konverterats till eldrift, att köra en tävling redan den 8-11 augusti. Även förra årets vinnarbil CFS12 kommer att köra i den tävlingen som äger rum i Helsingfors.
Kommer årets bil att visas upp igen för allmänheten?
– Ja, vi kommer att jobba för ett event där bilen och laget kommer att visas upp för allmänheten. Ingenjörernas slutpresentation kommer även att vara möjlig att besöka och kommer att ske under senare delen av september så håll ögonen öppna för det! Vi kommer också att delta i ett uppvisningsevent tillsammans med de andra svenska lagen den 20-21 september under STCC-tävlingen på Mantorp Park.

Formula Student ett hållbart projekt
På ytan kanske en tävlingsbil inte uppfattas som ett speciellt hållbart projekt, men Marcus Lindner hävdar att det i allra högsta grad är det:
– Bilen är bara en konsekvens av bra ingenjörskap och ingenjörskapet är det viktigaste vi kan leverera för att nå en hållbar framtid. De ingenjörer vi utbildar är högt eftertraktade på arbetsmarknaden, inom många olika områden, både i Sverige och utomlands, säger han.

Comeback för 2012 års vinnarbil
Tävlingarna i Helsingfors pågår den 8-11 augusti. Tioårsjubilerande Baltic Open är ett inofficiellt formula student-event, som arrangeras i olika europeiska städer varje år, senast i tyska Darmstadt. 2011 avgjordes tävlingen i Karlstad.
I år deltar 16 lag och sammanlagt 27 fordon. Chalmers tävlar för första gången med sin nyutvecklade eldrivna bil. 2012 års vinnarbil gör efterlängtad comeback i tävlingssammanhang.
De andra svenska lagen kommer från Karlstads universitet, Kungliga Tekniska högskolan och Linköpings universitet.

Text: Michael Nystås
Foto: Klaus Scheuplein, Richard Grams och Kimmo Hirvonen, Formula Student Germany (FSG)

Läs tidigare artiklar >>>

GP:s artikel ”Racing på skolschemat” >>>
www.gp.se/motor/1.1686327-racing-pa-skolschemat

De tog hem Formula Student på Silverstone >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Vann-Formula-student-pa-Silverstone.aspx

Chalmers på tredje plats i Formula Student Tyskland >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Chalmers-pa-tredje-plats-i-Formula-Student-Tyskland.aspx

Läs om Chalmers Formula Student i Chalmeristbloggen >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=formula+student

Officiell hemsida för Chalmers Formula Student >>>
www.chalmersformulastudent.se

Läs mer om Formula Student i Tyskland >>>
www.formulastudent.de

Läs mer om Formula Student i England >>>
www.formulastudent.com

Läs mer om Baltic Open >>>
baltic-open.eu


Postat i:Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan

OS-medaljören Rasmus Myrgren inspirerade: Har man roligt kan man aldrig förlora

$
0
0


Chalmeristen och OS-medaljören Rasmus Myrgren drog storpublik när han gästade Chalmers vid ett frukostmöte tidigare i år.

Alla ville höra honom berätta hur han seglade hem en bronsmedalj till Sverige i London 2012.
– Det viktigaste är att ha roligt på vägen. Har man roligt kan man aldrig förlora. Det är det man ska ta med sig. Annars orkar man inte hålla på i 15-20 år med samma sak, sa Rasmus Myrgren.

Han är OS-medaljören som satte Chalmers på världskartan. Den populäre gästen introducerades av Karl Malmström, vd på medarrangören Connect Väst:
– Entreprenörskap är också ett oerhört kämpande. Det finns många paralleller till idrottande på elitnivå där, poängterade han.
Och Myrgren fångade elegant upp den kastade bollen:
– Att göra en OS-satsning är som att driva ett företag, det har extremt många likheter. Man ska göra en ekonomisk satsning och utveckla sig själv. Att klara av att skapa drivkraft är för mig den viktigaste talangen för att lyckas med något. Att orka driva på, sa Rasmus Myrgren.

Började segla som sexåring
Morgonens rubrik var ”Vägen till en os-medalj i med- och motvind”. För inte fick han sin bronsmedalj i London-OS gratis. Myrgren började segla när han var sex år gammal, gick sen idrottsgymnasium för att sedan komma till Chalmers – samtidigt som elitsatsningen ångade på för fullt:
– Jag skrev mina tentor på ambassader runtom i världen och på små kontor. Jag tog min examen i maskinteknik 2005. Sen 2006 har jag sysslat med idrott på heltid. Innan var det också på heltid samtidigt som jag försökte hinna med annat också, sa Rasmus Myrgren med ett snett och mycket talande leende.

Tänkte lägga av efter Peking
Hans seglingsspecialitet är laserjolle, en 4.5 meter lång skuta. Redan 2004 trodde han att han skulle bli uttagen till Aten-OS:
– Men varje land får bara skicka en deltagare oavsett hur många bra man har.
Rasmus fick istället chansen 2008:
– Jag var säker på att jag skulle lyckas i Peking, men i sista racet halkade jag ner från andra till sjätte plats.
I besvikelsen som följde var han nära att lägga av:
– Jag kände att jag hade gjort mitt, och insåg att det handlade om så små marginaler. Men jag ville inte svika den sexårige grabben inom mig, som alltid drömt om att ta medalj – och bestämde mig för att satsa igen.

Marginaler, marginaler, marginaler
Under föreläsningen återkom han till de små marginalerna, när han berättade om de minutiösa förberedelserna inför ett lopp:
– Det handlar om centimetrar, sekunder, hundradelar. Ibland kunde man segla i tio timmar i en tävling och sen avgjordes allt ändå under de sista sekunderna. Varje dag jag klev upp gick startskottet. Jag visste att om jag kunde utvecklas lite, lite mer än alla andra skulle jag kanske kunna ta den där medaljen.
Även de fysiska förutsättningarna skiljer sig åt mellan tävlingarna, och som seglare följer man vindförhållanden och väderleksrapporter noga:
– Jag måste träna, äta och vila optimalt. I Peking blåste en extremt lätt vind, det blåste nästan ingenting, men jag var tvungen att gå ner tio kilo utan att tappa muskler, ifall det skulle komma hårda vindar ändå. I London skulle jag istället gå upp tio kilo. Det har blivit en del bollande med kroppsvikten. Man blir lite knäpp av det. Gunde Svan är nästan det bästa exemplet – han duschade och torkade sig snabbare än alla andra, räknade ut att det gav honom en hel dags extra träning. Riktigt så nära den gränsen var aldrig jag…

Drivkraft, misslyckande, prestation
En viktig nyckel är att hitta sin egen drivkraft. Gör man det går det att lyckas med precis vad som helst, menade Myrgren, och betonade att det också ingår att hitta kraften att resa sig igen efter ett misslyckande, och att kunna prestera hundra procent även under de där två dåliga sekunderna under ett race.
– Hur upprätthåller man motivationen? Det är fascinerande att man inte får lära sig hantera det i skolan. Jag kan inte minnas en enda kurs i ämnet. Einstein sa att livet är en procent talang och 99 procent hårt arbete.
På idrottsgymnasiet fick eleverna skriva ner sina mål på en lapp. Rasmus Myrgren skrev ”OS-medalj år 2000″:
– Det tyckte jag lät lagom. Men lärarna trodde inte att det skulle gå så fort. Jag bara skrattade, helt övertygad om att jag skulle lyckas. Kaxigheten är nog väldigt viktig när man är ung, men man har nog inte så bra koll på alla detaljer som måste funka med till exempel 200 resdagar per år. Jag var 17 år…

Gjorde sin egen checklista
För att få ett annat tidsperspektiv och hitta en drivkraft i det skapade Rasmus sin egen checklista:
– Varje träningspass hade ett eget mål, till exempel att i dag vill jag bli en sekund snabbare i ett moment. Då hade jag tagit ett steg närmare mot målet som låg långt, långt fram i tiden. Det var viktigt att skapa min egen karta över att jag utvecklades även om jag hade ett eller ett par dåliga år resultatmässigt. Man kan inte bara titta på resultaten, speciellt inte över en tio-femtonårsperiod, förklarade Rasmus.
”Celldelningsapproachen”
Han redogjorde också för något han kallar ”celldelningsapproachen”:
– Saker jag kan påverka är i fokus. Tänk er in i det här: ni har tränat i många år, målet är medalj, starten går, ni går ut hårt, det går bra, men efter 70 procent av loppet upptäcker ni att ni ligger bland de allra sista. De tre bästa är redan i mål. Då vill man gå hem, då är det lätt att tappa sugen.
– Samma sak kan det vara med en arbetsdag – ni kanske har ett säljmål eller en budget ni måste hålla, men upptäcker att ni bara uppnått fem eller tio procent. Det är svårt att känna drivkraften i ett sånt läge.
– Men det är bara gentemot sig själv man kan känna att man lyckas. Jag satte upp egna prestationsmål som jag mätte mot min egen kapacitet. Det låter lätt i teorin men har varit jättetufft på vägen. Jag fokuserar på nuet. Det gäller att rikta fokus mot vad jag kan påverka, och det enda jag kan påverka är nästa våg. Det är extremt korta avstämningar och det enda jag fokuserar på. Plötsligt kanske jag märker att jag seglat förbi nästan hela startfältet. Då vet jag att jag seglat väldigt fort.
Misslyckande är priset för framgång:
– Man försöker undvika misslyckanden. Misslyckanden är jobbiga, speciellt om de visas i tv. Det är en rädsla som kan stoppa drivkraften. Men varje gång man utvecklas måste man ta en risk, därför gäller det att lära sig hantera rädslan för att misslyckas. Det handlar om att bli en så duktig förlorare som möjligt. Det man gör som idrottare är att förlora om och om igen, och sen resa sig upp. Man förlorar extremt mycket oftare än man vinner. Tiger Woods förlorade i sju av tio golftävlingar han ställde upp i. Fokus ligger på att hela tiden utveckla sin kapacitet. Mitt knep för att utvecklas lite snabbare än alla andra var att skapa en positiv attityd till att misslyckas. Varje gång jag slog runt visste jag att båten hade gått som allra snabbast.

Michael Jordans attityd förebild
Han nämnde basketlegendaren Michael Jordan som ett exempel på den inställningen. Jordan sa vid ett tillfälle att han har misslyckats om och om igen och att det är just därför som han har lyckats:
– För mig har det inte heller funnits några genvägar. Ta alltid 100 % ansvar för misslyckandet. Det tyckte jag var jobbigt när jag var ung och kaxig. Jag skyllde gärna på andra, på vinden eller nån. Men det ligger mycket gott i att misslyckas, om jag tar ansvar för det och lär mig av det. Det har varit en lång resa. Tänk på Edison. Han försökte 10 000 gånger innan han uppfann glödlampan.
– Det största hindret för att nå dina mål är du själv. Om du står inför en presentation, ett säljmöte, ett tillfälle när du ska leverera, tänk då på din egen prestationskurva och ta fram en tidigare prestation där du lyckades riktigt bra. Sen försöker man koppla så många sinnen som möjligt till det tillfället.
En svart liten bok
– Själv har jag en svart liten bok där jag skrivit ner alla platser där jag presterat riktigt bra under olika väderförhållanden. Jag kan slå upp ett ställe med exakt samma förhållanden som jag står inför i en ny tävling. Sen försöker jag återskapa den tidigare succén för att lyckas riktigt bra igen och få ut maximalt av mig själv.

”Har man roligt kan man aldrig förlora”
Men Rasmus Myrgrens kanske viktigaste råd är att ha så roligt som möjligt under resans gång:
– Har man roligt kan man aldrig förlora. Det är det man ska ta med sig. Att ha roligt, annars orkar man inte hålla på i 15-20 år. När jag var liten tyckte jag att det var skitsnack, men med åren har jag insett vilken kraft det finns i att ha roligt. Det betyder inte att man bara ska flamsa runt, men det är faktiskt oseriöst att inte ha roligt.
– Det gäller även på ett företag – har man roligt blir man kreativ, man blir en bättre beslutsfattare, och kommer bättre överens med sina kollegor. Det finns massor med forskning som visar på det. Företagen måste ha med det på agendan. Det är egentligen mitt främsta råd, sa Rasmus Myrgren.

Påverkades av domarincidenten
Efteråt fick publiken chans att ställa frågor till OS-medaljören. En av frågorna handlade om domarincidenten i London och i vilken utsträckning den hade stört honom:
– Jag blev omskakad när domaren kom fram innan och sa att det kommit in en protest. På något sätt lyckades jag lägga det åt sidan och rikta fokus mot det jag skulle göra. Jag visste att det var extremt liten risk att jag skulle förlora den protesten, och att om jag förlorade skulle det innebära väldigt lite. Men jag blev väldigt omskakad, medgav han.

Inga fler OS
I våras bestämde sig Rasmus Myrgren för att lägga den olympiska seglingen på hyllan.
– Jag får inte ihop livspusslet så bra, ska jag fortsätta är det så mycket annat som tar stryk. Jag ska ut i näringslivet istället, säger han.
Under våren jobbade han med att caocha seglarna i Amerikanska seglarförbundet, men efter det var planen att börja söka ett ”riktigt” jobb. Som civilingenjör.

Frukostmötet arrangerades i samarbete mellan Chalmers, Göteborgs universitet och affärsängelnätverket Connect Väst. Närmast gästas mötesserien av Lena Olving den 11 oktober.

Text och bild: Michael Nystås

Läs tidigare blogginlägg om Rasmus Myrgren >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=rasmus+myrgren

Connect Väst är en ideell organisation som bidrar till fler jobb i Västra Götaland och Kungsbacka. Organisationen stöds och finansieras av näringslivet, VGR, Region Halland, högskolor och universitet, kommunalförbund och sparbanksstiftelser över hela Västra Götalandsregionen.

Anna-Lena Nyberg är Chalmers kontaktperson för samarbetet med Connect Väst >>>
anna-lena.nyberg@chalmers.se

Läs mer om Connect Väst >>>
www.connectvast.se






Postat i:Connect Väst, Föreläsningar, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan, Teknikaliteter

Halo kom trea i Solar Decathlon

$
0
0


Chalmeristernas solenergidrivna hus Halo tog hem tredjeplatsen när den internationella studenttävlingen Solar Decathlon avgjordes i kinesiska Datong på söndagen.
Man tog också hem förstapriset i delmomentet Kommunikation, andrapriset i delmomentet Solenergiapplikation och tredjepriset i delmomentet Ingenjörskap.
– Det svenska laget låg i topp genom hela tävlingen och avslutade starkt. Jag älskar detaljen att man fick lägga sina skor i en korg när man kom in i ert hus – och att man efter rundvandringen hittade skorna i en korg vid utgången! Det svenska bidraget uppskattades av alla, kommenterade tävlingsgrundaren Richard King från USA:s energidepartement på Solar Decathlons officiella hemsida.

Granskades av jury och allmänhet
I Solar Decathlon tävlar studenter från hela världen om att rita och bygga solenergidrivna hus. Chalmers är som första svenska lag med i årets tävling i kinesiska Datong. Studenthuset Halo skeppades med båt till Kina i maj och monterades sedan upp på plats.
Under hela förra veckan granskades de 20 deltagande husen av allmänhet och jury. De sattes på prov i ett antal delmoment.

Förstapris för sin kommunikation
Intresset för Halo var stort under hela veckan, och chalmeristerna låg hela tiden på topp-tre när poängen redovisades dag för dag. I delmomentet Kommunikation blev det till och med en förstaplats.
Juryn gjorde här en samlad bedömning av deltagarnas webbplatser, videofilmer och de offentliga visningarna på plats i Datong.
– Halo Sweden började med ett väldigt tydligt huskoncept. Den visuella identiteten genomsyrar allt de gör. Hemsidan och utställningsmaterialet är pedagogiskt, lätt att använda och lätt att förstå. Hemsidan var så lätt att använda att man inte behövde tänka överhuvudtaget, sa tremannajuryn i sin motivering och berömde chalmeristernas sätt att använda sociala medier.
– Smart, snyggt, lätt, roligt och balanserat, var det samlade omdömet.

Tvåa i deltävling om bästa applikation
I delmomentet om bästa solenergiapplikation placerade sig chalmerslaget på andra plats.
”The second place team approached the competition with an excellent attention to detail – array wiring is nearly invisible and inverter wiring is extremely professional. The PV module mounting is robust and reliable. An innovative design that paired efficiency and passive solar techniques with an appropriately sized array, the jury was impressed by the technically sound and well-detailed design”, skriver juryn i sin motivering.

Tredje bästa ingenjörskap
I delmomentet Ingenjörskap kom Halo trea.
– Halo Sweden kombinerar passivhusrörelsens designfilosofi med toppmodern solenergiteknologi och högpresterande VVS-system. Med sitt exceptionella hölje och sofistikerade mekaniska ventilationssystem kommer huset att kunna upprätthålla bra luftkvalitet och komfort även under de tuffaste förhållanden, sa juryn i sin motivering.

Tredjeplats totalt
Totalt i hela tävlingen när alla poäng räknats samman blev det alltså en hedrande tredjeplats för det chalmersutvecklade solenergidrivna studentboendet Halo.
University of Wollongong i Australien tog hem totalsegern före laget från South China University of Technology.

Tävlingsgrundaren avslutningstalade
På morgonen den 12 augusti avslutades Solar Decathlon i Datong officiellt. Tävlingens grundare, amerikanen Richard King, tackade alla deltagare:
– Oavsett vart ni tar vägen efter det här, oavsett vad ni gör i livet, ska ni vara stolta över att ha varit del av någonting stort, sa han i sitt avslutningstal.
Han är den som grundade tävlingen i USA 2002. Efter det har den spridit sig över världen – först till Europa och nu till Asien och Kina.
– Som pappa till Solar Decathlon kan jag inte vara gladare, sa Richard King.

Text: Michael Nystås
Foto: Josua Smedberg

Se hela resultatlistan >>>
www.sdchina.org/viewcon.aspx?id=4543

Läs tidigare nyheter om Solar Decathlon i Chalmeristbloggen >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=solar+decathlon

Solar Decathlon China >>>
www.sdchina.org

USA:s energidepartements officiella Solar Decathlon-sajt >>>
www.solardecathlon.gov


Postat i:Fundraising, Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan, Teknikaliteter

Dags för 95:e mottagningen av nya studenter på Chalmers

$
0
0


Över 2 700 studenter välkomnas till sin framtid på Chalmers under Sveriges längsta samlade mottagning, som drar igång på Götaplatsen i centrala Göteborg klockan 08.30 den 20 augusti. 

I år tar över 100 heltidsengagerade studenter emot sina nya kamrater — för 95:e året i rad.
— Mottagningsveckorna är starten på både studier och studentlivet — studieteknik är nytt och för många är Göteborg som stad också en helt ny plats. Därför ligger mottagningens fokus på att hitta nya vänner i ett tidigt skede samt att klara första tentan.  Att känna sig trygg är också mycket viktigt: trygghetsjourer dygnet runt och biljourer är några exempel, säger mottagningskommitténs ordförande Lena Mårtensson.

Chalmers Studentkår är den enda kåren i Sverige som har en central mottagningskommitté — med uppgift att leda de centrala arrangemangen och utbilda alla engagerade för ett proffsigt och trevligt välkomnande. Det är självfallet helt frivilligt att delta i mottagningen — man kan skippa allt, vara med på allt eller bara något.

Medvetenhet kring likabehandling har extra stort fokus i år och kommer också att präglas i Mottagningskommitténs ordförande Lena Mårtenssons tal till alla nyantagna på Teknologgården efter marschen från Götaplatsen.
— Chalmers är en öppen och tolerant plats — alla ska känna sig välkomna och kunna vara sig själva oavsett vem man är eller var man kommer ifrån. Som ett naturligt inslag är HåBeTeKu-studenterna också inbjudna till de centrala arrangemangen — i år på Nollrevanschen, säger hon.

Alla som är med och arrangerar mottagningen får genomgående utbildningar kring mottagandets alla delar. Därför kan alla nya studenter känna sig extra trygga under mottagningen.

Mottagningens officiella start är på Götaplatsen den 20 augusti klockan 08.30 där tusentals nya studenter samlas för att träffa sin klass för första gången.
Varmt välkomna dit och njut av myllret och stämningen!

Foto från 2012 års terminsstart: Chalmers Film- & Fotocommitté, CFFC.se

Kontakt:
Lena Mårtensson, ordförande i Mottagningskommittén, 031-772 39 73
Johanna Svensson, ordförande, Chalmers Studentkår 031-772 39 02
Noelle Madsen, kommunikatör, för pressbilder och logotyper e-posta: noelle.madsen@chs.chalmers.se

Så här går mottagningen på Chalmers till >>>
Första dagen – 20/8
2 700 nya studenter träffar för första gången sina teknologsektioner och andra representanter för studentkåren. Efter att alla samlats går en lång procession upp till Chalmers — med myllrande färger och härlig stämning.  På Teknologgården blir det tal av Chalmers kårordförande Johanna Svensson, rektor Karin Markides och mottagningskommitténs ordförande Lena Mårtensson.
Plats: Götaplatsen, kl. 8.30

Nollinsamlingen – 27-28/8
Som en välgörenhetsgala på stan! Varje år samlar de nyantagna studenterna in pengar till välgörande ändamål i tävlingen Nollinsamlingen. I år går pengarna till Läkare Utan Gränser. Den fyndige hittar på roliga upptåg som underhåller göteborgarna och det brukar vara ett mycket trevligt inslag i stadsbilden.
Plats: Göteborgs innerstad

Nollkalaset – 31/8
Den första gemensamma festen arrangeras av FestU – en kommitté som funnits i många år. Det är många timmars jobb bakom att rigga ljud, ljud, dekorera och planera. De som inte hinner få biljetter till det alltjämt utsålda kalaset kan ändå få chans att delta genom att hjälpa till under och efter festen. Detta räknas till Sveriges största fester under tak.
Plats: Kårhuset, Campus Johanneberg

NollpoQuarlen – 3/9
En anrik tävling mellan sektionerna är ölhävning (endast lättöl) – något man valt att lägga som ett centralt arrangemang så att alla sektioner kan delta. Anledningen till att det är just lättöl som hävs (och inte läsk eller mjölk) är tack vare lättölens fysikaliska överlägsenhet som beror på framställningen.

Pubrundan – 5/9
En mycket uppskattad och väldigt välorganiserad pubrunda där hela campus sjuder av liv under en kväll. Sektionerna öppnar upp sina sektionspubar för att chalmerister ska kunna träffas över sektionsgränserna. Pubrundorna hålls första torsdagen i varje läsperiod vilket gör att det hålls fyra pubrundor per år. Varje chalmerist får ta med sig en gäst.
Plats: Campus Johanneberg och Campus Lindholmen.

Nollrocken – 8/9
Musiktävlingen Nollrocken är mottagningens stora konsert! Den sektion som genomför den bästa spelningen under hejarop från publiken vinner.

Nollkampen – 10/9
Nollkampen är ute på Campus Lindholmen, där ett lag från varje sektion tävlar i grenarna säckhoppning, skidgång och flügtag – en gren då laget i en egenbyggd farkost ska transporteras runt en bana med sista delsträcka i Göta älv. Runt om på området finns det många aktiviteter för åskådarna; kolla vad några av Chalmers kommittéer och föreningar har för roliga aktiviteter just denna dag och passa på att träffa olika företag i deras montrar. Nollcheer sker i samband med Nollkampen. På fyndiga och roliga sätt hejar lagen i Nollcheer fram segern för sitt sektionslag i Nollkampen och sin egen titel som det bästa Nollcheerlaget.
Plats: Campus Lindholmen

Nollunchen – 12/9
Kårhuset på Campus Johanneberg görs om till ett enda stort lunchställe där nyantagna från alla sektioner äter lunch tillsammans. Nollunchen är inte som vilken lunch som helst utan det utlovas dessutom en mängd gyckel för gästerna!
Plats: Geniknölen, Campus Johanneberg

Nollrevanschen – 12/9
Det avslutande arrangemanget för den centrala mottagningen är en eftermiddag med feststämning och många roliga aktiviteter. Nyantagna tävlar och samlar poäng samtidigt som de träffar kårens kommittéer och föreningar och får se när de försöker vinna över sina Nollkommittéer i femkamp. Till sist avslöjas det som alla spänt har väntat på – vinnaren av Nollympiaden!
Plats: Teknologgården, Campus Johanneberg

Nollfinalen– 14/9
Den första gemensamma festen arrangeras av FestU – en kommitté som funnits i många år. Det är många timmars jobb bakom att rigga ljud, ljud, dekorera och planera. De som inte hinner få biljetter till det alltjämt utsålda kalaset kan ändå få chans att delta genom att hjälpa till under och efter festen. Detta räknas till Sveriges största fester under tak.
Plats: Kårhuset, Campus Johanneberg


Postat i:Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Startsidan, Teknikaliteter
Viewing all 36 articles
Browse latest View live